Su Tesisatı

Su Tesisatı
Çelik Borularla Tesisatın Döşenmesi: Galvanizli olan çelik boru mengeneye yeterli bir uzaklıkta bağlanmalıdır. Boru ölçü alınarak işaretlenmelidir. Daha sonra işaret bölgesinden kesilip diş açımı için boru ağzı temizlenmelidir.

Sonra boru çapına uygun olan pafta lokması pafta gövdesine takılmalıdır. Pafta cırcır yönüne ayarlanmalı ve borunun diş açılacak olan ucuna takılmalıdır. Paftaya boru eksenine doğru dik baskı uygulanmalı ve pafta saat yönüne doğru çevrilmelidir.

Dişler tutturulup dişlere makine yağı damlatılıp paftanın ısınmaması ve ayrıca rahat bir diş açılımı sağlanır. Diş boyu mutlaka pafta noktasını 2 diş kadar geçmelidir.

Galvanizli olan çelik borular ek parçası ile birleştirildikten sonra yön değişimleri yapılmalıdır. Bu borulara asla bükme, eğme ve kaynak gibi işlemler bilhassa sıcak işlemler yapılmamalıdır.

Aksi takdirde boru kaplaması olan galvaniz kendi özelliğini kaybedip borunun korozyona uğramasına neden olacaktır.

Mutlak suretle borunun açılan dişi üzerine sızdırmalık malzeme sarılmalıdır. Bu malzeme teflon bant ya da keten olabilir. Fakat en iyi malzeme kendirdir. Teflon bant sadece silikon esaslı bir malzemedir. Bilhassa uzatma parçası, musluk ve vana gibi krom nikel kaplı olan malzemeler için teflon bant kullanılmalıdır.

Sızdırmazlık malzemesi sarılmış olan borunun dişine ek parça takılıp sıkılır. Ek parça fazla derece de sıkılmamalıdır çünkü fazla bir şekilde sıkılan ek parça çatlayabilir. Böyle bir durum ise su kaçaklarına enden olabilir. Unutulmaması gereken en önemli nokta ise borunun son iki dişinin sıkılmaması gerektiğidir. Boru birleşimi sonrasında kalan kendir temizlendikten sonra estetik bir şekilde güzel görünmesi sağlanmalıdır.